Maska proti koronaviru

Varování 1: Prosím neuduste se.

Varování 2: Toto je zoufalý pokus reagující na neschopnost vlády dodat opravdové roušky a respirátory. Pokud máte přístup k opravdovým ochranným pomůckám tak rozhodně použijte je.

Na druhou stranu: Zkusil jsem vyrobit roušku z papírového ubrousku nebo látky a její hermetičnost je výrazně horší než u zde popsané masky. Pokud ji uděláte správně, tak jde skoro všechen vzduch přes filtr.


Před pár dny jsem narazil na nápad rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka jak čelit nedostatku roušek a obličejových štítů proti koronaviru.

Maska z PET lahve proti koronaviru

A taky na (prý prověřený a v rámci možností fungující) návod z Hong Kongu.


Obě možnosti se mi líbí, mám ale dvě výhrady.

Tak zaprvé: Starší ročníky si určitě pamatují jak se ve škole jednou ročně vytáhly masky s chobotem ze skladu civilní ochrany. Musely se vyzkoušet, vydezinfikovat a zase vrátit. Bylo to luxusní změna oproti běžné výuce. (Mimochodem – kde je jim konec?)

Vyhozené plynové masky

Když jsem to pak celý nadšený vyprávěl tátovi, tak ten mi vysvětlil že jsou prakticky nanic. Že pořádně fungují jen ty vojenské – bez chobotu, zato s filtry po stranách. Po skoro třiceti letech jsem si na to vzpomenul. Takže masce která má chobot z ústí PET lahve prostě nemůžu věřit 😉

Zadruhé: Když už se něco takhle podomácku kutí (DIY, historicky „Urob si sám“) tak součástí návodu prostě musí být lepící páska (duct tape). Bez toho to prostě není ono.

Takže mi nezbylo než se zamyslet a vyrobit masku která splňuje tato kritéria:

  • Boční filtry,
  • použití lepící pásky,
  • dýchání přes kuchyňskou papírovou utěrku + papírový kapesníček,
  • tím pádem vyměnitelné filtry,
  • eliminace děr přes které se dá dýchat „mimo masku“,
  • použití dostupných materiálů.

A tak jsem s dětmi vyrobil tohle:

já v masce syn

Myslím že vypadá velmi elegantně. Pokud v ní vyrazíte do ulic tak vás rozhodně nikdo nepřehlédne 😉

Tady máte pár detailních fotek:

celá maska detail filtru

filtr zboku detail kukly

Masku si musíte vyrobit na míru a bude fungovat pouze na vaši hlavu protože nemá žádné možnosti přitažení. Na druhou stranu pokud ji uděláte dost těsnou, tak půjde většina vzduchu opravdu přes filtr. To se projeví tak, že v ní udýcháte maximálně vycházkové tempo chůze. Pokud se pokusíte udělat pár dřepů tak vám bude na omdlení.

Aby bylo možné se pohybovat i rychleji, tak jsem zachoval i funkčnost chobotu z modelu pana rektora. Pokud se budete pohybovat mimo nebezpečná místa tak si chobot odšroubujete. Při vstupu na nebezpečná místa (obchod, čekárna v nemocnici) tam zase víčko vrátíte.

Masku si zadýcháte a budete se v ní potit a v důsledku toho určitě chytnete nějakou nepříjemnou vyrážku. Tak v ní nebuďte moc dlouho. Viděli jste jak vypadá zdravotní sestra v Itálii po směně?

Postup:

1. Potřebujete jednu 2l PET lahev (pokud možno čirou a hladkou), dvě 330ml PET lahve (u těch je naopak výhodou pokud mají drážky na zaklesnutí gumiček), tavnou/lepící pistoli, papírové utěrky a kapesníčky, gumičky, šroubek+matičku, a lepící pásku (duct tape). A taky nástroje: nůžky, nůž.

2. Velké PET lahvi uřežte dno a vystřihněte otvor pro obličej a ohněte spodní okraje. Řez veďte místem kde jsou zbytky lepidla z viněty. Toho lepidla se totiž nezbavíte a nejlíp mu bude pod nánosem pásky.

Řez lahví

3. Pak už lepením z jedné i druhé strany vytvářejte měkký okraj masky z pásky. Výsledek často kontrolujte. Kritérium je aby když si masku těsně přiložíte na obličej a vydechnete tak musíte překonávat velký odpor.

4. Když maska sedí na obličeji, tak si vyrobte upevňovací proužky. Maska musí jít nasadit ztuha.

5. Uřežte dna malých lahví a udělejte díry co nejblíže hrdel.

Řez lahví 2

6. Spojte víčka malých lahví šroubkem a matičkou.

7. Do velké lahve udělejte díry zhruba tak velké aby jimi prolezly hrdla menších lahví a šly vevnitř sešroubovat spojenými víčky.

Řez lahví 3

8. Hermeticky utěsněte spojení velkých a malých lahví pomocí tavné pistole.

9. Na konce malých lahví natáhněte papírové utěrky a kapesníčky. Upevněte gumičkami a ustřihněte přebytečný papír.

11. Do chobotu na zmuchlejte pár papírových kapesníčků.

11. Maska je hotová. Pochlubte se manželce a raději zůstaňte doma ať zbytečně nenakazíte sebe a ostatní 😉 Nejlepší co můžete udělat je totiž nevycházet pokud nemusíte.

Tags:  česky  DIY  humor