Synek onehdá vyrobil džus z mandarinkové šťávy a cukru, ale nikdo mu ho nechtěl pít. Tak se rozhodl, že jej nechá kvasit. Pet flaška ležela na kraji vany (a zázračně odolávala pozornosti manželky) mezi šampóny asi dva měsíce a vesele se nadouvala. Vždycky když jsem takový stav zpozoroval, odpustil jsem ji a zmáčkl, aby měla prostor pro další růst 😀 Postupně se začal obsah vonět nakysle, bublal a ke konci už voněl po lihu - podobně jako když přičichnete k vodce.
Protože má aktuálně k chemii sklony, rozhodli jsme se, že se pokusíme z kvasu vydestilovat alkohol. Aby bylo jasno, tenhle návod nemá sloužit k výrobě alkoholu nad rámec pokusu, natož k jeho následnému pití! Směska, kterou jsme vyrobili kromě ethanolu (to je ten kterým se lidi opíjí) obsahovala celkem určitě methanol (to je ten po kterém slepnou) a dost možná leccos dalšího. Takže moc prosím, výsledek nepijte! Ale můžete si s ním zkusit umýt okna 😉
Postup je jednoduchý:
Schéma profi přístroje najdete například tady a video tady a tady.
Laboratorní chladiče jsou docela drahé (od 500 Kč, spíše 1000 Kč) a k tomu by ještě bylo potřeba další laboratorní sklo. A navíc co pak s tím v paneláku 😀 Takže nebylo těžké se rozhodnout pro DIY řešení.
Výsledný produkt je hořlavina, takže ke svému pokusu rozhodně přiberte někoho plnoletého! To že jsme nevybuchli a nevyhořeli my neznamená, že se to nemůže podařit vám.
Ignorovali jsme bezpečnostní pravidlo, že by se kvas neměl zahřívat přímo, ale ve vodní lázni. Důvodem je snížení rizika nechtěného výbuchu. Nebuďte taky tak hloupí.
A vůbec to raději nezkoušejte!
Schovali jsme si flašku od velké Coca Coly, plechovku od malé kukuřice Bonduelle a v OBI koupili tři metry PVC hadičky. Metr hadičky přijde na 13Kč a navíc jsme nakonec spotřebovali jen metr a půl. Pomocí tavné pistole a pájky (na dělání děr do PETky) jsme sestavili následující aparaturu:
V PVC lahvi od Coly se dole udělá dírka, do které se vlepí hadička - tou bude vytékat kondenzát. Ta se pak spirálovitě vine po obvodu a přichycuje tavnou pistolí. Vede do původního víčka od Coly. Zbytek hrdla lahve jsme přilepili k plechovce.
No a pak je to jednoduché, do plechovky se trychtýřem vleje kvas, zašroubuje víčko s hadičkou a do lahve od Coly naleje studená voda. Pak se kvas zahřívá, páry stoupají hadičkou, kondenzují v chladiči a stékají do připravené nádoby. My jsme k zahřívání použili dva laboratorní kahany vedle sebe. V této konfiguraci se začala uvolňovat první pára během 5 minut. Je potřeba vystihnout vhodnou chvíli, kdy už páry obsahují příliš vody a pokus ukončit, jinak bude výsledek příliš naředěný. Nebo můžete měnit nádobky na zachycování.
Kvůli absenci jakýchkoliv měřících přístrojů jsme otestovali přítomnost alkoholu v kondenzátu pomocí jeho zapálení. Musí se to ale udělat v temné místnosti, plamen je modrý a na silném světle téměř neviditelný:
Takže úspěch!
No a teď si přiznejme co se nepovedlo: